Festa Major del Prat de Llobregat

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Cartell de la Festa Major del Prat 2015, d'Óscar Calzada

La Festa Major del Prat de Llobregat, és la principal festa d'aquesta ciutat. Se celebra cada any a finals del mes de setembre en honor de Sant Cosme i Sant Damià, copatrons de la ciutat.

Història

Els primers patrons del Prat van ser Sant Pere i Sant Pau, a qui es va consagrar la primera parròquia pratenca, quan es va assolir la independència religiosa de Sant Boi l'any 1544. Poc després, degut a les epidèmies i malalties que hi havia al territori del delta, la gent del Prat es va posar sota la protecció dels germans Cosme i Damià, els sants metges que es van convertir en copatrons oficials del Prat a partir del 1560.

Al segle XVI la Festa Major se celebrava coincidint amb la festivitat de Sant Pere i Sant Pau el 29 de juny, tot i que l'església celebrava amb la mateixa solemnitat la diada dels copatrons del 26 de setembre. En aquella època l'agricultura era la principal activitat econòmica del Prat i a finals de juny els pagesos estaven enfeinats amb les tasques del camp, de manera que les festes del setembre van anar prenent rellevància i durant un temps es van celebrar totes dues amb la mateixa intensitat. Però a partir del 1830, la dels copatrons Cosme i Damià va guanyar tot el protagonisme.

Dates

Des del 2008 la Festa Major es situa en el darrer cap de setmana de setembre, començant el vespre del divendres anterior amb el pregó, s'allarga durant el cap de setmana i acaba la nit del dilluns amb els focs artificials. El dilluns de Festa Major és una de les dues festes locals de la ciutat, que es dóna sempre el dilluns següent al darrer diumenge de setembre.[1][2][3] Tot i que durant tota la setmana ja hi ha alguns actes que s'organitzen en motiu de la Festa Major.

Espais

Alguns dels principals espais de la Festa Major són la Plaça de la Vila (on s'hi fa el pregó, tenen inici o final les diferents cercaviles, s'hi fa la trobada castellera, la ballada de sardanes, concerts...), el pàrquing de l'Estació de Rodalies (on hi tenen lloc concerts i els focs artificials de final de festa), el Parc del Fondo d'en Peixo (amb el dinar popular, concerts o ball), la Plaça de Pau Casals (amb espectacles de circ, simultànies d'escacs...).

Altres espais on hi tenen lloc actes durant la Festa Major, són: el Centre d'Art Torre Muntadas, el Cèntric Espai Cultural, els Jardins de la Pau, la Plaça de Sant Jordi, la Plaça de Louis Braille, el Parc Nou, la Plaça de Ramon Roigé i Badia, els Jardins de Mon Racó, els Jardins del Cementiri Vell, el pati de l'Artesà...

Cartells

Vegeu també

Referències