Pregoners de la Festa Major

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Pregó de Lolo Herrero per la Festa Major 2013

El pregó és un discurs breu que es pronuncia en públic i que inicia la Festa Major.

Història

La tradició d'incorporar el pregó a la Festa Major del Prat és relativament moderna. Al Prat, el primer pregó documentat correspon a l'any 1954 i el periòdic "Prat. Portavoz de la Vida Local" l'anunciava com una novetat de la Festa Major d'aquell any, tot i que no se sap qui el va pronunciar.

Amb tot, aquests primers pregons no tenien continuïtat i només es feien si coincidia amb una efemèride destacada o amb el fet que es volgués reconèixer algun personatge. Els primers anys es llegien en el saló de plens davant d'un públic reduït, format per les autoritats municipals, militars i religioses.

La regularitat del pregó s'establí a partir de l'any 1979 i se seguien llegint al saló de plens. A partir del 1984 es pronuncien des del balcó de l'Ajuntament i tota la ciutat hi està convidada. Només en els anys en què la pluja ho ha impedit s'ha hagut de tornar a l'antic escenari cobert. La Xarxa d'Altaveus i, més recentment El Prat Ràdio s'encarreguen de difondre'l.

Els pregoners i les pregoneres han estat escollits perquè han destacat en alguna activitat cultural, esportiva, professional o social. La majoria són de fora, però amb una vinculació amb la ciutat, altres tenen un reconeixement mediàtic, i també destaquen les persones nascudes o residents al Prat.

Durant uns anys, coincidint amb la festivitat de Sant Pere i Sant Pau, es van celebrar festes de caire cultural que també incorporaven un pregó. Alguns dels pregoners d'aquestes festes van ser Paco Candel (1984) i Pere Viladecans (1995).

Relació de pregoners de la Festa Major

Vegeu també

Referències