Parc Nou

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search

(i) 57° 18′ 22″ N, 4° 27′ 32″ E / 57.30611, 4.45889

Parc Nou
ElPArcNou.jpg
El Parc Nou del Prat de Llobregat
Tipus Parc
Ubicació
Adreça
Dades
Longitud de la costa
Longitud
Característiques
Banyat per
Estat/ús
Activitat
Inauguració 1983
Arquitecte
Enginyer
Dissenyador
Constructor
Construit per
Propietari Ajuntament del Prat de Llobregat
Gestor Àrea Metropolitana de Barcelona
Horari
Telèfon
Correu-e
Lloc web

El Parc Nou és una terra extensible de 15 hectàrees, situada al sud del Prat de Llobregat. Limita amb el barri de Sant Cosme, el barri de la Granja i l'Aeroport del Prat. El 1982 es va iniciar la seva construcció, acabant l'any 1995. Actualment el parc depèn de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

El parc està construït en diverses fases, respectant la vegetació preexistent. La planta és triangular, en forma i en àmbits diversos pel que fa a les aplicacions i funcions es poden distingir: hi ha una zona central presidit per un gran canal, que separa dues carreteres connectades per diversos ponts, ideals per passejar.

Descripció

Al Parc Nou es fa evident des de primera vista la seva arbreda de pollancres. Els pollancres estan ben adaptats a les zones deltaiques i per tant està sense problemes al Parc Nou. La forma del parc és triangular i té dues zones d’usos diferents. La part del centre està tancada i amb molts arbres pollancres, la perimetral és més oberta i el que domina aquella part són els pins.

Al parc es poden veure camins de terra que et porten a diferents zones del parc, a més al durant una llarga part del parc al mig es pot contemplar d’un canal d’aigua, el qual comença a una font. Al final de tot es pot gaudir d’una esplanada semicircular la qual és molt amplia. La part del pinar està al costat de la carretera de l’Aviació i és la zona més equipada del parc, ja que compta amb: parc infantil de tràfic que ensenya als nens a aprendre mentre juguen, restaurant i una àrea de pícnic, aquestes zones és on hi ha més gent. Darrere de les pistes poliesportives hi ha grans arbres i també creixen; joncs, balca i lliris, aquest espai és únicament per preservar la vegetació autòctona i la qual està molt cuidada.

Situació

El Parc Nou del Prat de Llobregat és un dels parcs més destacats de tot el parc del Delta. Està situat al sud del municipi i en el marge dret del riu Llobregat, és una de les zones humides més important de Catalunya, com és el delta del Llobregat. Els terrenys que ocupa, abans hi havia terres de conreu. Al seu voltant es poden trobar els barris de Sant Cosme i la Granja i a una distància molt pròxima es troba l’aeroport. Està des del nord la ronda del Sud, al SE la carretera del Prat de Llobregat i al SO els terrenys de l’aeroport.

Estat anterior

El parc va ser transformat després que els camps de conreu que hi havia antigament van començar a retrocedir per l'expansió de la urbanització i la instal·lació d'infraestructures i equipaments metropolitans com per exemple l'actual aeroport internacional del Prat de Llobregat. Quan l'any 1965, "La Obra Sindical del Hogar" va iniciar una construcció al barri de Sant Cosme en la zona agrícola però era molt pròxima a l’aeroport i per això mateix per això van seguir construint al nord. És per això que en gran part el Parc Nou està construït gràcies als problemes que va causar la construcció del barri de Sant Cosme, ja que pels seus terrenys poc recomanats per construir habitatges, el terreny va passar a mans de la Generalitat i després a l'Ajuntament del Prat de Llobregat que va fer el parc.

Activitats

Festa de l’Esplai (Maig). L’Ajuntament, en col·laboració amb diferents entitats, promociona l’ús ciutadà del parc organitzant festes infantils, activitats esportives, culturals, etc., com la festa de la bicicleta (Maig), el cros escolar (Novembre) i el pessebre vivent (Desembre).

Equipaments i serveis

Estany, fonts d’aigua potable, un circuit infantil de trànsit, jocs infantils, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, taula de ping-pong, uns parcs petits amb una piràmide de corda per pujar, àrea de pícnic amb barbacoes, àrea per a gossos, aparcament de bicicletes, aparcament, un restaurant, una cafeteria i lavabos.

Dades tècniques

Superfície: 14,5 ha.

Inauguració: 1983

Objectiu del parc

El funcionament del parc tracta d’apropar la naturalesa a les persones, perquè les persones estan acostumades a l’entorn urbà de les ciutats.

Galeria de fotografies

Referències

  • «Parc Nou». Àrea Metropolitana de Barcelona. [Consulta: 25 setembre 2020].