Estació del Prat de Llobregat

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search

L'estació del Prat de Llobregat és una estació de ferrocarril de la línia R2 de Rodalies de Catalunya situada al nord del Prat de Llobregat. En el futur serà un intercanviador que connectarà serveis de rodalies, alta velocitat, metro, i autobús.

Serveis

Actualment consta de l'estació de la línia d'adif de Barcelona-Vilanova-Valls per on circulen trens de les línies R2, R2 Nord i R2 Sud de Rodalies de Catalunya operat per Renfe Operadora. Al sud de l'estació se separa el ramal el Prat-Aeroport de via única per on va la R2 Nord, de la línia del Corredor Mediterrani per on continua la R2 Sud. Aquest recorregut de la R2 es provisional fruit de les obres a Sant Andreu Comtal.

A l'exterior de l'edifici de l'estació hi ha un aparcament per a cotxes, aparcament de bicicletes, i estació d'autobusos.

Història

L'antiga estació va entrar en servei l'any 1881 quan es va obrir el tram entre les Hortes de Sant Beltran al costat de les Drassanes de Barcelona i Vilanova i la Geltrú. Posteriorment l'any 1887 amb la unificació de la línia amb la línia de Vilafranca, els trens van deixar de passar per la carretera del Morrot, per passar per l'actual traçat per Bellvitge. Al segle XX es van fer obres a la línia per duplicar les vies.

Aquesta estació de la línia de Vilanova es va soterrar, acabant les obres l'any 2007, amb la construcció de la línia d'alta velocitat Madrid - Barcelona - Frontera Francesa.

Centre Intermodal del Baix Llobregat

Centre Intermodal

En un futur l'estació serà un intercanviador important ja que a més del servei de Rodalies, hi pararà l'AVE i hi haurà correspondència amb les línies del Metro de Barcelona L1, L2 i L9 (aquesta última el 2014, tot i que la previsió inicial era obrir l'estació l'any 2007), i diverses línies d'autobusos.

L'11 de maig del 2010, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat de Catalunya va licitar la construcció del Centre Intermodal del Baix Llobregat, edifici en el que es podrà intercanviar entre els diferents serveis.


Referències

(i) 41° 19′ 51.30″ N, 2° 5′ 21.53″ E / 41.3309167, 2.0893139