Colla de Diables del Prat
Història
L'inici de la Colla de Diables del Prat s'ha de buscar en un grup de joves procedents de l'Agrupament Escolta Anton Vilà, interessats en temes de cultura popular, en especial amb els relacionats amb el foc, i que havien col·laborat amb grups de diables d'altres poblacions. Aquest primerenc grup pratenc es va donar a conèixer durant la Festa Major del Prat de 1983, quan va substituir una colla de Tarragona que havia contractat l'Ajuntament i que, en l'últim moment, no va poder actuar. L'actuació es va fer enmig d'una cercavila en la qual també participaven gegants, capgrossos i majorets. El primer correfoc oficial de la ciutat, batejat amb el nom de 'Pratifoc', va tenir lloc l'any 1985.
El correfoc del Prat, amb la colla consolidada, en poc temps guanyà protagonisme a la Festa Major. En els primers anys precedia el pregó i al cap de poc ja es feia a continuació; així, doncs, la primera nit de la Festa Major es va convertir en un espectacle de llum i foc amb una gran participació de públic. El recorregut del correfoc ha anat variant amb els anys, s'ha intentat compaginar l'espectacle amb el creixement de la ciutat i les dificultats que ofereixen alguns carrers. En els darrers anys ha retornat al nucli antic i s'inicia al Fondo d'en Peixo.
L'espectacle del foc i la pólvora, seguit per un públic de diferents edats, però amb un predomini de joves, té també uns seguidors molt petits. Per això, des del 1995 se celebra el correfoc infantil.
La Colla de Diables del Prat fa diferents actuacions al llarg de l'any i acostuma a ser convidada a les festes d'altres municipis. Les principals actuacions al Prat formen part del calendari festiu de la ciutat. A la Cavalcada de Reis, els diables acompanyen la carrossa del carbó. Durant el Carnaval formen part del seguici de Dimecres de Cendra. També participen en el Pratifolk, animen l'arribada de la Flama del Canigó i són presents a la Fira Avícola. Durant la Nit de Difunts organitzen un espectacle de foc, anomenat el Túnel del terror, al pati de l'Artesà.
Des de l'any 1992, la Colla de Diables organitza i celebra La cova del foc, un espectacle de foc i música tradicional que es fa al mes de juliol al pati de l'Artesà.
L'any 1995 es crea la Colla de Diables Infantil i comencen les actuacions de la Colla dé Músics. Aquesta formació, que adquireix un alt nivell, enregistra l'any 2000 el seu primer disc, anomenat "EX NIHILO NIHIL". L'any 2004 editen "VORA EL FOC", amb la col·laboració de les gralleres de la Colla de Gegants del Prat. La Colla de Músics ha guanyat diferents premis i des de fa uns quants anys obre el correfoc de les Festes de la Mercè a Barcelona.
Al llarg dels anys de vida d'aquestes colles, la de diables, la infantil i la de músics, s'hi han produït els relleus generacionals necessaris per consolidar aquestes formacions.
Equipament de diable i diablessa
Els diables i les diablesses es caracteritzen per portar banyes i cua, trets característics que no poden faltar en una bona disfressa. El vestit de la colla és de cotó i ignífug, per impedir que s'encengui.
L'altre element característic és la forca. Les forques de les colles són iguals que les que fan servir els pagesos al camp, però porten unes pinces on s'enganxen les carretilles. Hi ha forques grans, amb més carretilles, i forques petites, que són les que fan servir els més joves. La carretilla és l'arma característica dels correfocs. És un petard amb forma de tub que llença espurnes i que pot xiular o tronar. Les colles, durant les actuacions, les guarden en un carretó de fusta ben protegit per evitar accidents i els diables hi van a repostar quan han de recarregar les forques.
Hi ha diferents tipus d'espectacles amb diables:
- Les festes de foc, que es fan en places o altres llocs espaiosos. Al Prat, una festa d'aquest tipus és La cova del foc.
- Els correfocs, que són recorreguts per places i carrers seguint un itinerari assenyalat. El correfoc del Prat és el Pratifoc.
- Les cercaviles, que són recorreguts fets amb altres grups d'animació com gegants, bandes, etc. Al Prat, les primeres aparicions dels diables locals van tenir aquest format.
El Pollo
El Pollo és una bèstia de foc que representa un pollastre pota blava amb tots els trets característics: una presència majestuosa, una mirada viva, unes urpes potents, una magnífica cresta vermella i unes potes de color blau pissarra.
El Pollo té unes dimensions importants. Mesura més de dos metres i mig d'alçada per una llargada de tres metres i quasi dos d'amplada. Està muntat sobre una estructura de rodes i es pot desmuntar en parts per facilitar-ne el transport. Llença foc a través de les càrregues que li posen al bec, a la boca, a les potes, a la cresta i a la cua.
El seu bateig de foc va tenir lloc durant el Pratifoc de l'any 1991 i és obra de l'escultor Ramon Aumedes, del taller Sarandaca de Granollers, que va trigar cinc mesos a tenir-lo enllestit.
Des del 2009 se celebra Sant Pollín, al mes de juliol, coincidint amb la tradicional feta navarresa de Sant Fermí. El proganista és El Pollo i després de la fogonada ("txupinazo") i el pregó des del balcó de la floristeria Company, es fa la tancada (l'"encierro"), que recorre els carrers de Madoz, Ferran Puig i acaba a la plaça de la Vila.
El Pollo té un protagonisme molt especial en totes les celebracions festives del Prat en què intervé el foc. A més, ha viatjat per tot el país i ha fet incursions a terres valencianes i franceses. També ha visitat les ciutats germanes de Garrovillas i Fingal.
Enllaços
- Una placa commemora el naixement dels Diables del Prat Ajuntament del Prat
- La Colla de Músics de Diables del Prat obre el correfoc de la Mercè Ajuntament del Prat