Diferència entre revisions de la pàgina «La Telegrafia»

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
m (La telegrafia s'ha reanomenat com La Telegrafia)
Línia 1: Línia 1:
 
[[Fitxer:La Telegrafia.jpeg|200px|thumb|dreta|Vista de la Telegrafia]]
 
[[Fitxer:La Telegrafia.jpeg|200px|thumb|dreta|Vista de la Telegrafia]]
'''La telegrafia''' (Central Telegráfica Marconi)s'utilitzava principalment per fer transmisions a llarga distància sense necesitat de cartes ni cap tipus de transmissió física, només amb l'ajuda de cables a través de la radio.
+
'''La Telegrafia''' era una central telegràfica sense fils que actualment no té cap ús i està situada dins del recinte de l'[[Aeroport del Prat]]. La seva construcció va estar dirigida per l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch i el seu constructor fou el pratenc [[Josep Monés i Jané]].
  
==Situació==
+
==Història==
 +
La Telegrafia va ser construïda el [[1911]] pel pratenc [[Josep Monés i Jané]] sota la direcció de l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. Originalment es trobava en terrenys de l'industrial de [[Manuel Bertrand]], actualment està situada a l'interior del recinte [[Aeroport del Prat|aeroportuari]].
  
Està situada a l'interior del recinte aeroportuari actualment. Originalment es trobava en terrenys indústrials de Manuel Bertrand. La seva construcció, fou l'any 1911 sota la direcció de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. El cap constructor fou el prantec Josep Monés i Jané.
+
La seva promotora va ser la companyia anglesa '''Marconi Wireless Telegraph Company''', creada per l'inventor italià '''Guglielmo Marconi''' per explotar les centrals telegràfiques sense fils construïdes amb la seva patent. El [[1915]] la Central Telegràfica va arribar a tenir 5 antenes receptores.
  
 +
La telegrafia és una de les joies arquitectòniques del Prat de Llobregat, juntament amb la [[Granja de la Ricarda]], és un dels edifis modernistes més importants del Prat. Va ser rehabilitat per Aena.
  
La promotora, era la companyia anglesa Marconi Wireless Telegraph Company creada per l'inventor italià Guglielmo Marconi per explotar les centrals telegràfiques sense fils, construïdes amb la seva patent.
+
El 26 de [[juny]] de [[1996]] va ser declarada Bé Cultural d'Interès Local per l'[[Ajuntament del Prat de Llobregat|Ajuntament]] i es va fer la inscripció al catàleg del patrimoni cultural del Prat.
 
 
 
 
==Arquitectura==
 
 
 
La telegrafia és una de les joies arquitectòniques del Prat de Llobregat. Ja que es trobava en un mal estat va ser rehabilitat per Aena.
 
 
 
En 1915 la Central Telegrafica va arribar a tenir 5 antenes receptores.
 
 
 
El 26 de Juny de 1996 va ser declarada "be cultural d'nterès local per l'Ajuntament", i es va fer la inscripció al catàleg del patrimoni cultural del Prat. És considerada una peça única en la història de la ciència.
 
  
 
==Referències==
 
==Referències==
 +
*[http://elprat.cat/coneixer/Llocs-inter%C3%A8s---Detall/_7VkxCaTOLCONdHZjooO0Y1cBeAgOqBLfKkSbQYCkJt2UXhYBMGnffA Article sobre la telegrafia a la web de l'ajuntament del Prat]
 +
*[http://totbarcelona.wordpress.com/2010/02/18/ruta-desconocida-casa-la-telegrafia-puig-i-cadafalch-de-la-mano-con-marconi/ Casa de La Telegrafia], Tot Barcelona
 +
*[http://planol.elprat.cat/normativa/e_catalogats/APR_02.pdf Edifici de la Telegrafia Marconi], fitxa del catàleg de l'Ajuntament
 +
*[http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_16773 Edifici de la Telegrafia Marconi], fitxa a Pat.mapa
 +
*[http://ca.wikipedia.org/wiki/Edifici_de_la_Telegrafia_Marconi Edifici de la Telegrafia Marconi] a la Viquipèdia
 +
*[http://chimevapor.wordpress.com/2009/04/25/central-telegrafica-marconi-el-prat-de-llobregat/ Central Telegráfica Marconi], en un blog sobre patrimoni industrial
 +
*[http://www.xtec.cat/serveis/crp/a8930034/mediloc/telegraf/telegrafia/historia%20telegrafia/telegrafia1.htm La Telegrafia sense fils al Prat] xtec.cat
  
*[http://elprat.cat/coneixer/Llocs-inter%C3%A8s---Detall/_7VkxCaTOLCONdHZjooO0Y1cBeAgOqBLfKkSbQYCkJt2UXhYBMGnffA Article sobre la telegrafia a la web de l'ajuntament del Prat]
+
[[Categoria:Edificis del Prat de Llobregat]]
*[http://totbarcelona.wordpress.com/2010/02/18/ruta-desconocida-casa-la-telegrafia-puig-i-cadafalch-de-la-mano-con-marconi/ La telegrafia a través de Tot Barcelona]
 

Revisió del 23:42, 13 feb 2013

Vista de la Telegrafia

La Telegrafia era una central telegràfica sense fils que actualment no té cap ús i està situada dins del recinte de l'Aeroport del Prat. La seva construcció va estar dirigida per l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch i el seu constructor fou el pratenc Josep Monés i Jané.

Història

La Telegrafia va ser construïda el 1911 pel pratenc Josep Monés i Jané sota la direcció de l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. Originalment es trobava en terrenys de l'industrial de Manuel Bertrand, actualment està situada a l'interior del recinte aeroportuari.

La seva promotora va ser la companyia anglesa Marconi Wireless Telegraph Company, creada per l'inventor italià Guglielmo Marconi per explotar les centrals telegràfiques sense fils construïdes amb la seva patent. El 1915 la Central Telegràfica va arribar a tenir 5 antenes receptores.

La telegrafia és una de les joies arquitectòniques del Prat de Llobregat, juntament amb la Granja de la Ricarda, és un dels edifis modernistes més importants del Prat. Va ser rehabilitat per Aena.

El 26 de juny de 1996 va ser declarada Bé Cultural d'Interès Local per l'Ajuntament i es va fer la inscripció al catàleg del patrimoni cultural del Prat.

Referències