Església de Sant Pere i Sant Pau

De WikiPrat
La revisió el 17:08, 22 ago 2020 per Jtorrenteb (discussió | contribucions) (Referències)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Jump to navigation Jump to search

L'Església de Sant Pere i Sant Pau, és un temple dedicat al culte catòlic, sota l'advocació de Sant Pere i Sant Pau (patrons de la ciutat), situat a la Plaça de l'Església del Prat de Llobregat. La seva construcció es va iniciar el segle XVI, i no va finalitzar fins el segle següent.

Història

Independència parroquial

L'any 1544 el Prat obté la independència parroquial respecte de Sant Boi i Provençana gràcies a la butlla atorgada pel Papa Pau III, que va ser ratificada dos anys després. El 1556 s'inicia la construcció de l'església al mateix lloc on s'havien començat les obres uns anys abans.

Primera reconstrucció

El 1580 s'inicia la construcció d'una nova església, que substituirà l'anterior, ja que cap al 1579, una gran riuada va deixar el temple i la casa rectoral completament arruïnades [1]. Després de molts entrebancs en la seva construcció, el 1678 es va acabar el campanar i el portal major. Però el 1709 el temple va tornar a quedar sense campanes. I posteriorment, se'n va adquirir una, de la que fins hi tot se'n sap el seu pes (17 quintars, 2 arroves i 15 lliures), es va cobrir la part superior del cor i dels altars de Nostra Senyora del Roser i Sant Isidre. Quedant així l'obra més consolidada. El temple tenia una barreja d'elements gòtics, renaixentistes i barrocs.

Incendi i enderroc

El 20 de juliol del 1936, un grup de la FAI (amb alguns pratencs) procedent del barri de la Torrassa de l'Hospitalet, va incendiar l'església juntament amb la rectoria. Va ser enderrocada durant la guerra civil, entre el 1936 i el 1939. El 1939 el cinema Moderno, s'habilita com a església.

Segona reconstrucció

A partir del 1939 es va constituir la "Junta de Recontrucción del Templo Parroquial del Prat de Llobregat", que amb els ajuts oficials i els diners aconseguits a través dels actes que organitzava, va promoure la construcció del conjunt antic de l'actual temple. L'arquitecte municipal, Joaquim de Moragas Ixart, va projectar un temple neogòtic del qual només se'n va arribar a construir la cripta, juntament amb el campanar i la rectoria. A l'interior de la cripta hi destaquen les pintures murals de Josep Bages. Després el culte retorna a la cripta de l'església, que és beneïda el 1948. Uns anys més tard, entre el 1969 i el 1971, es construeix la resta del temple actual de l'església, obra de l'arquitecte Robert Terradas Via. Va ser beneït el 1971.

Referències

Crystal Clear app package network.png A aquest article li manquen les coordenades. Podeu ajudar afegint-les.
Camera-photo.png Aquest article necessita d'una imatge per millorar. Afegiu-ne una o carregueu-la.