Pollastre Pota blava

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search

El pollastre de Raça Prat o Pota blava és una raça de pollastre pròpia de l'àrea del Prat de Llobregat.

Història

És la raça definida des de més antic a Espanya conjuntament amb la castellana negra. El seu origen es trobaria entre les races criades des d'antic a la zona. Ja a l'edat mitjana tenia fama la seva carn de ser molt bona i per tant era molt preuada.

A finals del segle XIX es va dur a terme una selecció d'exemplars que va acabar de definir la raça de manera que es va anar expandint fins ben bé la dècada de 1960 moment en què es va aplicar l'heterosi a les gallines de la zona per tal d'obtenir quasi el doble d'ous i carn que les gallines de raça pura. Això va fer que el seu nombre entrés en devallada i que gairebé només es guardés com a decoració degut al seu aspecte característic.

Havia estat molt explotada per l'elevada producció d'ous de la raça, motiu per la que era famosa, però avui destaca en la producció de capons.

El 1975 es va posar en marxa un programa de recuperació de l'espècie. El 1985 es va fundar l'Associació de Criadors de la Raça Prat.

Actualment n'hi ha comptabilitzats uns 2.000 exemplars la meitat dels quals es troba a Catalunya.

Els programes de millora genètica han aconseguit reduir el temps de sacrifici a les 6 setmanes sense que perdi propietats organolèptiques.

Característiques

Varietat blanca del gall

Els galls i gallines de la Raça Catalana del Prat han de presentar unes característiques comunes d'acord amb el patró establert. Una de les característiques més destacades del pollastre del Prat és el blau pissarra de les potes i dits, d'on prové la denominació de "pota blava" coneguda arreu del món.

N'hi ha dues varietats: la lleonada i la blanca. La varietat lleonada és la més coneguda i popular, amb el seu plomatge d'un viu ros fosc sense arribar al rogenc, amb un to més pujat en el gall, especialment a les plomes del coll, que seran lluents, com envernissades, i en la gallina d'un ros fosc uniforme. Les plomes caudals del gall són de color negre verdós amb reflexos metàl·lics i ben negres en la gallina. Els galls i gallines de la varietat blanca es diferencien de les lleonades pel seu plomatge totalment blanc.

Al costat de plomes i potes destaca el vermell viu de la cresta, la cara i les barballeres, el blanc de les orelletes, els ulls avellana rogenc i el bec fosc.

Les gallines de Raça Prat ponen entre 150 i 160 ous l'any (180 en les millorades) i els seus ous són grossos i de color rosat.

Atribut Gall Gallina
Cap Relativament gran, ample i allargat
Cara Llisa i sense granulacions
Ulls Grans, rodons i prominents
Bec Llarg, fort i vigorós i ben corvat Més curt que el del gall i sense corvar-se
Cresta Simple, grossa, ben dentada, amb cinc o sis puntes, carnosa, ampla i ben arquejada - amb el primer i darrer dent més petits que els centrals-, llisa i amb la part posterior seguint la línia del clatell. Ben dentada, inclinada cap a un costat sense tapar l’ull, ni fer arrugues o plecs
Barballeres Grans, penjants, arrodonides i de textura fina Menys llargues que en el gall i quasi rodones
Orelletes Blanques, ovalades, grans, llises, i sense plecs ni arrugues Més petites que en el gall
Coll Robust i ben arquejat Més curt que el del gall i portat recte
Ales Grans, mitjanament apretades al cos Plegades al cos
Dors Llarg, ample i pla amb una lleugera inclinació cap a la cua Llarga, ample, pla i lleugerament inclinat cap a la cua
Pit Ampli i profund
Cua Abundant, llarga, amb forma de falç cap enrrere formant un angle de 40º a 45º sobre la línia del dors Llarga, poblada i poc aixecada
Cuixes Llargues i carnoses, amb els genolls ben separats Com en el gall però de proporcions més reduïdes
Canyelles Mitjanament llargues i netes de plomes Com en el gall però de proporcions més reduïdes
Dits Quatre, ben separats, forts i rectes Com en el gall però de proporcions més reduïdes
Potes De color blau pissarra
Pes adult 2,800 Kgs 2,100 Kgs
Pes jove 2,400 Kgs 1,800 Kgs
Mida Grandària mitjana (pesada en el cas dels millorats)

Indicació Geogràfica Protegida

El pollastre de la raça Pota blava està protegit per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), es a dir, la IGP és un consell format per la unió europea. La IGP el què fa és que aquesta especie no es pugui criar en un altre lloc que no sigui el seu habitat original. Per la unió europea aquest pollastre es de bona qualitat i cada vegada que es ven té una etiqueta amb un numero denominat per a cada gall o gallina.

Vegeu també

Enllaços externs

Referències

Camera-photo.png Aquest article necessita d'una imatge per millorar. Afegiu-ne una o carregueu-la.