Moisès Llopart i Aguilera

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Moisès Llopart i Aguilera

Moisès Llopart i Aguilera (El Prat de Llobregat, 5 d'agost de 1919 – 2 de febrer de 2002), esportista destacat en diverses disciplines atlètiques.

Biografia

Moisès Llopart i Aguilera va néixer al Prat de Llobregat l’any 1919 i va ser un integrant de la lleva del biberó que va viure la Batalla de l’Ebre estant destinat al batalló de la XIV Brigada Internacional, majoritàriament integrada per francesos, degut als seus coneixements en idiomes. Va haver de passar la frontera amb els últims soldats republicans i, al retornar al Prat, va ser detingut i obligat a fer el servei militar durant sis anys.

És en record de les vivències bèl·liques que l'any 2002 publicà l'obra Diari retrobat, memòries de guerra, reflex de l'experiència de l'autor a la Batalla de l'Ebre.

En el camp de l'esport, Moisès Llopart va destacar en gran manera, especialment en l'atletisme. L'any 1948 va fundar una secció al Grupo Cultural Recreativo de la Seda, on hi entrenava atletes mentre ell competia amb el Club Laietània de Mataró en les especialitats de mig fons, fons i cros. De fet, professionalment va treballar al departament d'exportació i importació de La Seda de Barcelona.

Al Prat, Moisès Llopart va tenir una actuació destacada en la defensa de l'esport des de l’Ajuntament del Prat. Hi entrà l'any 1964 i ocupà diversos càrrecs al llarg d'una dècada. Entre d'altres actuacions remarcables, cal destacar que durant el seu mandat es construí la piscina municipal del Fondo d'en Peixo i s'inicià la construcció de les pistes d'atletisme que més endavant dugueren el seu nom.

Com a entrenador, va tenir una carrera plena de triomfs i mèrits. A nivell estatal, se'l considera el màxim impulsor de la marxa atlètica i l'any 1970 va ser guardonat amb el títol d'entrenador nacional d'atletisme. A més, l'any 1972, La Escuela Nacional de Atletismo li va concedir el trofeu especial per la seva tasca com a preparador en llançaments. Uns anys més tard, el 1982, se li va adjudicar el mateix guardó, per la marxa masculina.

L'any 1989, la Generalitat li va atorgar la distinció de "Forjador de l'esport català" i el 26 de setembre del 1996 l'Ajuntament el va nomenar "Fill Predilecte del Prat" com a reconeixement a la seva tasca com a promotor de l'esport a la nostra ciutat.

Obra publicada

Diari retrobat, memòries de guerra (2002).
  • Diari retrobat, memòries de guerra. El Prat: Ajuntament del Prat de Llobregat, 2002.

Enllaços

Referències