Maruja Pelegrín

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search

Maruja Pelegrín (Llorca, Múrcia 1943), cofundadora del primer Centre de Planificació Familiar del Prat i de l’estat espanyol, juntament amb la Carmina Balaguer, l'any 1977.

Biografia

És nascuda a Llorca, Múrcia. Als nou anys es trasllada al Prat de Llobregat. Als tretze anys comença a treballar a l’empresa Coire de peces de ràdios (allà ja es reivindica els seus drets i la igualtat de salari amb altres persones davant de la mateixa feina, l’empresari Martin Vilanova reconeix les seves demandes com a justes).

Influència ideològica de l’ambient familiar, el seu pare era militant comunista tot, i que a casa exercia una forta autoritat familiar, en més d’una ocasió, s’enfronta a l’autoritarisme del pare. La seva mare, cuidava de la família nombrosa i també treballava a casa cosint. Convida a la seva mare a rebel·lar-se, i reivindica que les dones siguin contestatàries davant de les situacions de desigualtat.

Des dels nou anys escoltava l’emisora "Radio España Independiente", més coneguda com La Pirenaica, allà rep influència de Dolores Ibarruri.

Es defineix com a pacifista, feminista i comunista, defensa la política com a forma possible de transformar la societat. Militant del PSUC des de l’any 1968. Mai ha volgut entrar a la política institucional, perquè ha preferit el treball de base i activista. Assisteix a múltiples manifestacions, i intentant sempre engrescar a d’altres dones.

Entre els anys 1972 i 1973 formen part del grup que crea l’entitat veïnal de Llevant, allà amb la seva amiga Palmira Domenech tiren endavant la Vocalia de Sanitat i de Dones, on dones del barri rebien xerrades sobre sexualitat, així com lectures crítiques sobre l’actualitat a través d’articles de premsa. La Carmina Balaguer i Maruja, s’auto denominen agents de salut o consultores, i comencen a fer cursets, reunions a cases particulars, per parlar sobre anatomia, descobriment del propi cos, embaràs...). Formen un equip multidisciplinar, contactant amb un grup de metges i personal sanitari de l'Hospital Clínic.

Allà van conèixer al doctor Guillem Hernández, ginecòleg compromès amb la mateixa causa, que les va ajudar a muntar el Centre de Planificació Familiar entre 1975 i 1977. Era un local molt petit a la carretera de La Marina i totalment fora de la legalitat.

El 11 març de 1977 s'obre el Centre de Planificació Familiar al Prat, amb la intenció de posar de manifest que hi havia una necessitat que l'administració havia de cobrir. Al començament solament s'obria un dia a la setmana, i en funció de la demanda havien incrementant les obres. Durant 3 anys ningú no va cobrar cap mena de remuneració. Les dones pagaven estrictament el que costava el material.

Al cap d'un any de funcionament, es van traslladar a un local amb millors condicions a la carretera de la Bunyola, on el servei s'oferia cada dia de la setmana. Un cop es van constituir els primers Ajuntaments democràtics, la Carmina i la Maruja van assessorar i col·laborar amb altres municipis per la implementació de Centres de Planificació Familiar arreu del país.

A l’any 1978, van participar en la gravació del documental “L’agressió quotidiana”, amb la direcció de Carles Duran i Tegido (1935–1988), i Octavi Pellissa (1935-1992).

El 1980, el Centre de Planificació Familiar va passar a ser de gestió de l'Ajuntament del Prat de Llobregat. La primera subvenció que van rebre va ser d'un milió de pessetes (6.000€) pagades per la Diputació i gestionades per l'Ajuntament. Més tard, el Centre es va ubicar a l'ambulatori 17 de setembre, tal com demanen els professionals i les usuàries de Planificació Familiar.

La Maruja va haver de deixar la professió per problemes de salut oculars a l’any 1999.

Actualment el Centre de Planificació Familiar està ubicat al CAP Ramona Via i forma part del programa d'atenció a la dona (ASSIR - Atenció Salut Sexual i Reproductiva) de Catsalut.

El Centre de Planificació Familiar del Prat ha tingut diversos reconeixements per fer un espai pioner en la defensa dels drets sexuals i reproductius de les dones. Els premis que han obtingut han estat:

  • Premis Ciutat del Prat 2009: Carmina Balaguer i Maruja Pelegrín, per la seva contribució a fomentar els valors de la llibertat i la igualtat de les dones, en ser les promotores i fundadores del primer centre de Planificació Familiar del Prat i d'Espanya, el 1977.
  • Premis APFCiB (Associació de Planificació Familiar de Balears i Catalunya ) i CJAR (Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat) 2017.

Referències