Francesc Gallart i Monés

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search

Francesc Gallart i Monés va ser un metge digestòleg nascut al Prat de Llobregat el 30 de setembre de 1880, va morir a Barcelona el 16 de març del 1960.

Va cursar el batxillerat a Reus i els seus estudis de medicina a Barcelona, es va llicenciar el 1901. El 1905 era metge del cos mèdic municipal de Barcelona, i va guanyar tres vegades consecutives el premi atorgat pel cos, fet que li va permetre d'instal·lar el seu consultori a la ciutat comtal, dedicant-se a la medicina general, l'obstetrícia i les anàlisis clíniques. El 1906 va ingressar al servei del Dr. Pere Esquerdo a l'Hospital de la Santa Creu.

Es va doctorar el 1912 amb la tesi "Estudio clínico de las adenopatías traqueo-bronquiales en general". Va ser cap del laboratori d'anàlisi química del servei i va començar a dedicar-se més a la patologia digestiva. El 1913 va fundar una escola de l'especialitat a la Santa Creu, que va ser la més activa del país i va gaudir de prestigi internacional.

Entre el 1926 i el 1928 va presidir l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona. El 1933 va presidir el Segon Congrés Nacional de Patologia Digestiva, celebrat a Barcelona, on s'acordà la fundació de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva i de la Nutrició. El 1944 va ser president de la Societat Internacional de Gastroenterologia durant 14 anys. També va fundar i dirigir fins el 1952 els "Manuales de Medicina Práctica". Entre el 1958 i el 1960 va ser president de la Societat Catalana de Digestologia. El 1958 durant el Congrés Mundial de Gastroenterologia celebrat a Washington, va ser elegit president d'honor de l'organització mundial d'aquesta especialitat.

L'any 1947 va ser nomenat Fill Predilecte del Municipi del Prat de Llobregat.

Referències

Camera-photo.png Aquest article necessita d'una imatge per millorar. Afegiu-ne una o carregueu-la.