Carnaval del Prat

De WikiPrat
La revisió el 13:35, 8 feb 2013 per Frange (discussió | contribucions) (Afegit el cartell del 2013)
Jump to navigation Jump to search
Cartell del Carnaval del Prat, 2013. Autor: Luis J. Higueras, Lumps of Sugart

El Carnaval del Prat és una festa de cultura popular i tradicional de la ciutat del Prat de Llobregat, que té lloc entre Dijous Gras i Dimecres de Cendra, a places i carrers de la ciutat. Des de l'any 2000, cada any es corona un dels set pecats capitals com a protagonista.

L'origen del Carnaval del Prat

S'explica que els vilatans aprofitaven amb gran disbauxa els dies previs a la Quaresma, dies en què els artesans construïen, amb gran il·lusió, monstres de fusta i cartró que simbolitzaven els vicis i les personalitats secretes de la gent. Començava, així, un període de festa i bogeria, de golafreria desenfrenada, de música i vi; en definitiva, tot allò que la moralitat castigava com a pecaminós. Per poder demanar clemència i perdó per aquests dies de pecat, el monstre coronat era sacrificat i lliurat a les forces del foc.

Al principi, els vilatans dotaven de poder el monstre rei durant un dia i celebraven el seu regnat amb una gran rua on s'aplegava tot el poble per adorar-lo. Volent ser condescendents amb el seu nou rei, les personalitats del dia a dia patien una transformació, es transformaven en allò que desitjaven ser: el bisbe esdevenia monja; el terratinent, general; l'agutzil, persona amable; la beata, luxuriosa; el carnisser, bou. En veure que no en tenien prou amb un sol dia, decidiren començar el Dijous Gras. No en quedaren satisfets i allargaren la festa set dies. Set dies, una setmana és, set són els pecats, set trompetes enderroquen murs, set, màgic és. Pitàgores ja ho va dir!

S'adonaren, amb els anys, que l'esperit del Carnaval, en definitiva, eren els Set Pecats Capitals, raó per la qual decidiren crear una nova figura que perdurés en el temps, acompanyada en tot moment de la seva cort. Aquesta figura esdevingué la personificació dels Sets Pecats entre els homes. Desitjosos de poder satisfer les necessitats de culte dels pecats, set ciutadans eren escollits per formar la Cort que acompanyava la figura. Cadascun d'ells representava un pecat, que assolia una representació viva d'allò que adorava el poble. Cada any es coronava, durant els dies de Carnaval, un dels set mals de l'esperit.

A la Cort es diferenciaven els pecats no nats, amb el negre de la foscor, dels ja purificats, amb el blanc de la puresa, i finalment, el pecat-rei vestit amb les seves millors gales.

Al llarg dels temps, l'acte més significatiu del Carnaval continuava essent la rua, que anava creixent any rere any, motiu pel qual s'arribà a la necessitat d’instaurar un jurat popular, format per l'alcalde, el bisbe, el guàrdia civil, el militar, la meretriu, l’abadessa i el notari. Ells atorgaven uns simpàtics premis a les millors comparses.

El rei moria dels excessos d’una setmana de pecat. Per retre-li homenatge, el poble s'ajuntava en una gran vetlla que precedia l'enterrament públic del Dimecres de Cendra, on el cos del rei era incinerat amb el foc fet amb escombres velles. Abans, se celebrava una gran sardinada. Acabaven, així, els dies de Carnaval, i es deixava passar la Quaresma.

L'estructura actual del Carnaval del Prat

L'estructura del Carnaval es basa en una setmana d'activitats:

  • Dijous Gras: El dia de la truita i del Pregó de Sa Majestat el Rei Carnestoltes
  • Divendres: És el dia de la Rua de la comunitat educativa, veïns i veïnes de Sant Cosme. I dels mercats. Fa alguns anys, era el dia de les escoles, algunes escoles sortien a desfilar per la ciutat, amb tres espais de trobada i festa: Plaça de la Vila, Plaça de Catalunya i La Capsa.
  • Dissabte: Les protagonistes son les Rues i el ball de Carnaval
  • Diumenge: Ball infantil a la pl. de la Vila
  • Dilluns: Ball de la gent gran
  • Dimarts: Vetlla de Sa Majestat el Rei Carnestoltes al Centre Cívic Jardins de la Pau, i sopar d’alforja, organitzat per l'Associació Cultural Tot pel Ball.
  • Dimecres: Darrera processó de Carnaval, Sardinada popular i Encesa de la foguera de Quaresma. En un primer moment, es realitzava a la Plaça de Blanes, doncs era una tradició del Mercat de la Plaça de Blanes, fins i tot s'havien arribat a fer dues sessions, una al matí i una a la tarda. Posteriorment, amb la col·laboració de la Casa d'Aragó es realitza a la pl. de la Vila.

El bestiari del Carnaval del Prat

BestiariCarnaval.jpg

El bestiari del Carnaval del Prat ha estat realitzat per Ramon Aumedes (Sarandaca), afamat escultor. Està format pel ninot de Carnestoltes i les màscares dels pecats capilats (gola, avarícia, luxuria, enveja, peresa, ira i supèrbia)


Cartells del Carnaval del Prat

Enllaços