El Semàfor (la casa dels Senyals)

De WikiPrat
(S'ha redirigit des de: El Semàfor)
Jump to navigation Jump to search
Façana del Semàfor

El Semàfor, també conegut com la casa de Senyals, és un edifici històric construït a finals del segle XIX situat a la zona del Prat de Llobregat coneguda amb el nom de l'Albufera, a uns 300 m de les antigues barraques dels Carrabiners, a 500 de l'estany de la Ricarda, i a 1 km de la Casa de La Ricarda.

Aquesta casa va ser edificada amb la finalitat de regular el trànsit marítim per la costa i reduir el nombre d'accidents. Això s'aconseguia mitjançant la instal·lació d'uns semàfors dotats d'uns telègrafs òptics que, seguint un codi preestablert, permetien la comunicació amb els vaixells que navegaven per la costa.

Aquest mas, conegut oficialment amb el nom de "Semáforo del Río Llobregat" es comunicava a més amb el del castell de Montjuïc gràcies a un telègraf de banderes.

Per protegir l'edifici de les crescudes del mar, els terrenys es van haver d'elevar tres metres sobre el nivell del mar. L'edifici de planta rectangular tenia un mirador central i una cisterna subterrània que recollia aigua de pluja.

El primers treballadors dels quals se'n té coneixement daten del 1897, els quals vivien en unes condicions sanitàries molt dolentes, amb continus episodis de paludisme, típics a tota la zona del Delta del Llobregat.

L'edifici es va convertir en una ruïna pel desús, va perdre la seva coberta i part dels seus tancaments exteriors es van esfondrar. Va ser rehabilitat per B01 arquitectes. L'única intervenció sobre l'edifici existent, a més de la seva consolidació, ha estat la construcció d'una passarel·la que travessa l'edifici i recorre part de l'exterior en les seves dues façanes principals, creant un recorregut que serveix com a mirador de la costa i els camps de cultiu de carxofa.

Bibliografia

  • Masies del Prat (L'Albufera i La Ribera), vol. I, de Gerard i Teresa Giménez i Joan Jordà, Editorial Efadós, El Papiol, 2003, pàg. 48.
Crystal Clear app package network.png A aquest article li manquen les coordenades. Podeu ajudar afegint-les.