Sant Pere i Sant Pau

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Quadre de Sant Pere i Sant Pau del pintor El Greco

Sant Pere i Sant Pau són els patrons del Prat. Segons la tradició catòlica van ser dos dels dotze apòstols de Jesús de Natzaret. La seva festivitat se celebra el 29 de juny, data en que se celebrava la Festa Major del Prat antigament, fins que va començar a guanyar protagonisme la festa dedicada als copatrons Sant Cosme i Sant Damià a finals de setembre.

Tradició catòlica

Sant Pere

Segons la tradició catòlica, Pere, després d'haver evangelitzat Antioquia, la regió del Pont, Galàcia, Bitínia i Capadòcia, hauria marxat a Roma, n'hauria esdevingut el primer bisbe i hauria mort com a màrtir a l'emplaçament del Vaticà. La seva tomba va ser trobada efectivament per l'arqueòleg Jérôme Carcopino als anys quaranta i pot ser visitada. És considerat un sant, entre d'altres, per l'església catòlica així com el seu primer papa.

Segons la tradició popular, sant Pere seria el guardià de les portes del Paradís, per això se'l representa amb unes claus a la mà.

Sant Pau

Pau és descrit al Nou Testament com un jueu hel·lenitzat i ciutadà romà de Tars, a la regió de Cilícia (avui dia a Turquia), erudit del judaisme de la branca dels fariseus, i perseguidor dels cristians abans de la seva conversió camí de Damasc en la qual Pau va sentir la veu de Jesús, i es va convertir al cristianisme. Després de ser acceptat per la resta dels apòstols, va rebre l'encàrrec de predicar l'evangeli als "gentils" (és a dir, els no jueus) de l'imperi romà, portant el missatge del cristianisme a nombroses regions d'Àsia Menor i d'Europa incloent Roma i, segons la tradició, encara que no està escrit a la Bíblia, també a Hispània.

Se'l representa amb barba, amb un llibre, amb una espasa, o caient del cavall.

Festa Major

Originàriament es feien els oficis religiosos tan per Sant Pere i Sant Pau, el 29 de juny, com per Sant Cosme i Sant Damià el 26 de setembre. Al juny, però, molts pagesos estaven enfeinats amb la sega dels camps del Prat, que eren de secà fins a la introducció del regadiu al segle XIX. Per això la Festa Major del Prat es va anar concentrant a finals de setembre.

Presència a la ciutat

Sant Pere i Sant Pau foren els primers patrons del Prat de Llobregat. A aquests dos sants es va consagrar la primera parròquia pratenca, que va assolir la independència parroquial de Sant Boi i Provençana (l'Hospitalet) gràcies a una butlla del Papa Pau III l'any 1544 ratificada dos anys més tard. A partir d'aquesta data es va construir la primera església del Prat, entre l'actual edifici consistorial i l'actual església dedicada a Sant Pere i Pau.

A l'escut del Prat s'hi reprodueixen els emblemes d'aquests dos sants: l'espasa de Pau, que fou un militar romà abans de convertir-se al cristianisme, i la clau de Pere, que segons la tradició catòlica és aquell que custodia les portes del cel.

Vegeu també

Referències