Colla de Gegants del Prat de Llobregat

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Colla de Gegants del Prat
[[|200px]]
Trobada20111.jpg
Trobada de gegants, 2011
Dades
Nom curt
Nom llarg Associació Gegantera Recreativa del Prat
Tipus Entitat de cultura popular
Fundació 2 de gener de 1992
Alcalde {{{alcalde}}}
Director {{{director}}}
Seu La Nau de Cultura Popular, Carrer del Ripollès, 20, el Prat de Llobregat
Horari
Telèfon
Correu-e gegants.prat@gmail.com
Lloc web

L'Associació Gegantera Recreativa del Prat, coneguda popularment com Colla de Gegants del Prat de Llobregat, és una colla gegantera del Prat de Llobregat.

Història

Les referències històriques de la presència de gegants a la nostra ciutat es remunten a l’any 1925 i, des d’aleshores, seran una presència habitual per Festa Major. En aquells primers anys, els gegants es llogaven per a la festivitat del Corpus i per la Festa Major. Els portants eren especialistes de fora del Prat, que cobraven en metàl·lic per cada cercavila, a més de les dietes pel trasllat al municipi, allotjament i menjar.

Durant la República, les cercaviles es van restringir i les sortides només es feien un dels dies de la Festa Major. Amb motiu de la processó del Corpus, el 23 de maig de 1940, les sortides de gegants i capgrossos es van reprendre. Les cercaviles se solien acompanyar amb un o dos músics, en els primers anys, i durant la postguerra es contractaven bandes de música. A partir dels anys 40, els portants ja eren del Prat i es formà un grup d’habituals.

Gegants

La Colla de Gegants del Prat de Llobregat consta d’un total de cinc figures. Els reis Rotllà i Griselda, que només surten a la trobada de la Festa Major del Prat de Llobregat (que té lloc l’últim diumenge de setembre de cada any i que recorre els carrers del Prat). A part, la colla també compta amb els gegants pagesos Pere i Paulina, i el gegantó Joanet, que són els encarregats de ballar per tots el pobles que la colla visita.

Trobades

Els gegants de la nostra ciutat, a part de la gran trobada que organitzen a la Festa Major, també prenen part en molts actes del Prat. Actuen en diferents barris (Barceloneta, Llevant) i també en actes organitzats per altres entitats l’Aplec de la Tartana, Pratijoc, Pratifolk, Cursa per la vida contra el càncer, etc.

La Colla

Els geganters pratencs van formar un grup més o menys estable cap a l’any 1953, tot i que no van arribar a constituir-se com a entitat oficial fins al dia 2 de gener de 1992. L’entitat “Associació Gegantera Recreativa del Prat” és una associació sense ànim de lucre que té com a objectius el foment de la tradició gegantera a la població del Prat de Llobregat, la promoció de la cultura gegantera catalana, la coordinació de les actuacions dels grups, i la participació i la promoció de les festes. L’any 1993 es va crear un grup de gralles: van començar amb tres gralles i un tabal, i després, a poc a poc, el grup es va anar fent gran.

La colla de gegants sempre s’ha caracteritzat per intentar vincular el món geganter amb el món escolar, amb la finalitat de fomentar les relacions entre la colla i les escoles de la ciutat. Fruit d’aquesta feina, han aparegut gegantons i colles de pares, mares i alumnes dels centres educatius que ajuden al foment de la cultura popular i tradicional al Prat de Llobregat.

Enllaços externs

Referències