Diferència entre revisions de la pàgina «Torre Muntadas»

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
 
(7 revisions intermèdies per 3 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
La '''Torre Muntadas''' és una casa [[El Prat de Llobregat|del Prat de Llobregat]]. Es tracta d'una casa-torre d'estil eclèctic que té una planta baixa, pis i golfes i una altra part únicament amb planta baixa i terrat, amb una superfície total de 260 metres quadrats.
+
La '''Torre Muntadas''' és un edifici [[El Prat de Llobregat|del Prat de Llobregat]]. Es tracta d'una casa-torre d'estil eclèctic que té una planta baixa, pis i golfes i una altra part únicament amb planta baixa i terrat, amb una superfície total de 260 metres quadrats.
  
 
La Torre està situada al [[carrer de Jaume Casanovas]] 80 i és propietat de l'[[Ajuntament del Prat de Llobregat]].
 
La Torre està situada al [[carrer de Jaume Casanovas]] 80 i és propietat de l'[[Ajuntament del Prat de Llobregat]].
 +
[[Fitxer:TorreMuntadas.JPG|200px|thumb|dreta]]
  
 
==Història==
 
==Història==
La Torre Muntadas va ser construïda pel Barceloní Lluís de Miguel i Roca el [[1885]] com a torre d'estiueig de la família Muntadas. En concret, la finca va ser adquirida per [[Josep Muntades i Rovira]], fill d'un dels fundadors de l'Espanya Industrial, [[Josep Antoni Muntades Campeny]].  
+
La Torre Muntadas va ser construïda pel Barceloní Lluís de Miguel i Roca el [[1885]] com a torre d'estiueig de la família Muntadas, que n'era propietària. En concret, la finca va ser adquirida l'any 1885 per [[Josep Muntadas i Rovira]], fill d'un dels fundadors de l'Espanya Industrial, [[Josep Antoni Muntadas Campeny]].  
  
A començaments de la Guerra Civil va ser ocupada pel [[PSUC]], que la utilitzà com a seu local del partit, i a finals va ser ocupada per la "Falange Española y de las JONS".
+
A començaments de la Guerra Civil va ser ocupada pel [[PSUC]], que la utilitzà com a seu local del partit, i a finals va ser ocupada per la "Falange Española y de las JONS" i en els primers anys de la repressió franquista va ser emprada com a centre de detinguts.
  
Va ser adquirida per l'[[Ajuntament del Prat de Llobregat]] el [[1947]] i es convertí en seu del Consejo Local del Movimiento i de l'organització sindical del règim, la CNS (Central Nacional Sindicalista).  
+
L'edifici ser adquirit per l'[[Ajuntament del Prat de Llobregat]] el [[1947]] i es convertí en seu del Consejo Local del Movimiento i de l'organització sindical del règim, la CNS (Central Nacional Sindicalista). També s'hi instal·la la redacció del setmanari ''[[Prat. Portavoz de la Vida Local]]'', que es publicà del [[1950]] al [[1972]].
  
L'any [[1969]] s'hi obrí al públic la Biblioteca Popular i l'any [[1977]] s'hi inaugurà a la planta baixa una [[Sala d'Art Josep Bages|Sala d'Art]] amb el nom de l'artista [[Josep Bages]], pratenc d'adopció. A les golfes de l'edifici funcionava el Casal de la Joventut i, des del [[1980]] va ser la seu del grup de [[Teatre Kaddish]].
+
L'any [[1969]] s'hi obrí al públic la Biblioteca Popular, la primera del Prat, i l'any [[1977]] s'hi inaugurà a la planta baixa una [[Sala d'Art Josep Bages|Sala d'Art]] amb el nom de l'artista [[Josep Bages]], pratenc d'adopció. A les golfes de l'edifici funcionava el Casal de la Joventut i, des del [[1980]] és la seu del grup de [[Teatre Kaddish]].
  
 
==Centre d'Art Torre Muntadas==
 
==Centre d'Art Torre Muntadas==

Revisió de 16:18, 18 juny 2012

La Torre Muntadas és un edifici del Prat de Llobregat. Es tracta d'una casa-torre d'estil eclèctic que té una planta baixa, pis i golfes i una altra part únicament amb planta baixa i terrat, amb una superfície total de 260 metres quadrats.

La Torre està situada al carrer de Jaume Casanovas 80 i és propietat de l'Ajuntament del Prat de Llobregat.

TorreMuntadas.JPG

Història

La Torre Muntadas va ser construïda pel Barceloní Lluís de Miguel i Roca el 1885 com a torre d'estiueig de la família Muntadas, que n'era propietària. En concret, la finca va ser adquirida l'any 1885 per Josep Muntadas i Rovira, fill d'un dels fundadors de l'Espanya Industrial, Josep Antoni Muntadas Campeny.

A començaments de la Guerra Civil va ser ocupada pel PSUC, que la utilitzà com a seu local del partit, i a finals va ser ocupada per la "Falange Española y de las JONS" i en els primers anys de la repressió franquista va ser emprada com a centre de detinguts.

L'edifici ser adquirit per l'Ajuntament del Prat de Llobregat el 1947 i es convertí en seu del Consejo Local del Movimiento i de l'organització sindical del règim, la CNS (Central Nacional Sindicalista). També s'hi instal·la la redacció del setmanari Prat. Portavoz de la Vida Local, que es publicà del 1950 al 1972.

L'any 1969 s'hi obrí al públic la Biblioteca Popular, la primera del Prat, i l'any 1977 s'hi inaugurà a la planta baixa una Sala d'Art amb el nom de l'artista Josep Bages, pratenc d'adopció. A les golfes de l'edifici funcionava el Casal de la Joventut i, des del 1980 és la seu del grup de Teatre Kaddish.

Centre d'Art Torre Muntadas

El 1988 va ser rehabilitada com a equipament cultural sota el nom de Centre d'Art Torre Muntadas. Actualment el seu programa d'usos consitsteix en:

Vegeu també

Altres equipaments culturals de la ciutat:

Referències

Crystal Clear app package network.png A aquest article li manquen les coordenades. Podeu ajudar afegint-les.
Camera-photo.png Aquest article necessita d'una imatge per millorar. Afegiu-ne una o carregueu-la.