Diferència entre revisions de la pàgina «Festa Major del Prat de Llobregat»

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Línia 17: Línia 17:
 
*[http://festamajor.elprat.cat/p/la-festa-major-del-prat-de-llobregat-un.html Apunt històric] al blog de la Festa Major del Prat.
 
*[http://festamajor.elprat.cat/p/la-festa-major-del-prat-de-llobregat-un.html Apunt històric] al blog de la Festa Major del Prat.
 
*[http://www.festes.org/articles.php?id=184 Festa Major del Prat] a Festes.org.
 
*[http://www.festes.org/articles.php?id=184 Festa Major del Prat] a Festes.org.
 
+
*[http://www.patrimonicultural.elprat.cat/presentacio3_1/_5G1ICS7tAW6b7O7S9jNZfxs_HJqjM5s0rrjWicSF2amExF8rbgnkKw Exposició sobre la Festa Major del Prat], [http://issuu.com/elpratcultura/docs/fulleto_xamosaigalana tríptic] i [http://www.patrimonicultural.elprat.cat/files/4-38089-annex/xamosa_i_galana_tot.pdf plafons] de l'exposició.
 
<references />
 
<references />
 
   
 
   

Revisió del 14:40, 2 set 2012

La Festa Major del Prat de Llobregat, és la principal festa d'aquesta ciutat. Se celebra cada any a finals del mes de setembre en honor de Sant Cosme i Sant Damià, copatrons de la ciutat.

Història

Els primers patrons del Prat van ser Sant Pere i Sant Pau, a qui es va consagrar la primera parròquia pratenca, quan es va assolir la independència religiosa de Sant Boi l'any 1544. Poc després, degut a les epidèmies i malalties que hi havia al territori del delta, la gent del Prat es va posar sota la protecció dels germans Cosme i Damià, els sants metges que es van convertir en copatrons oficials del Prat a partir del 1560.

Al segle XVI la Festa Major se celebrava coincidint amb la festivitat de Sant Pere i Sant Pau el 29 de juny, tot i que l'església celebrava amb la mateixa solemnitat la diada dels copatrons del 26 de setembre. En aquella època l'agricultura era la principal activitat econòmica del Prat i a finals de juny els pagesos estaven enfeinats amb les tasques del camp, de manera que les festes del setembre van anar prenent rellevància i durant un temps es van celebrar totes dues amb la mateixa intensitat. Però a partir del 1830, la dels copatrons Cosme i Damià va guanyar tot el protagonisme.

Dates

Des del 2008 una de les dues festes locals està situada el dilluns següent al darrer diumenge de setembre,[1][2][3][4] de manera que la Festa Major comença el vespre del divendres anterior amb el pregó, s'allarga durant el cap de setmana i acaba la nit del dilluns amb focs artificials. Tot i que durant tota la setmana anterior ja hi ha alguns actes que s'organitzen en motiu de la Festa Major.

Vegeu també

Referències