Ferran Casanovas i Civit

De WikiPrat
La revisió el 22:19, 24 set 2020 per Frange (discussió | contribucions)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Jump to navigation Jump to search
Ferran Casanovas i Civit al curtmetratge "La colilla" (1960)

Ferran Casanovas i Civit (Reus, 13 d’octubre de 1915 – El Prat de Llobregat, 17 de març 1993) escriptor, actor, botiguer, polític i creador de la famosa Sardana de la Festa Major del Prat.

Biografia

Ferran Casanovas i Civit va néixer a Reus el 13 d'octubre de 1915 i va ser el petit de tretze germans. Eren temps difícils i l'any 1921, la seva família va decidir traslladar-se a Barcelona, al barri del Poblenou. La intensa activitat artística que es desenvolupava en aquest barri, fa que s’interessés pel món del teatre. Al 1939, es casà amb Maria Playà i d'aquesta unió van néixer dos fills. El mateix any, va adquirir una botiga al costat de Santa Maria del Mar que va haver de deixar per anar a A Coruña a fer de nou el servei militar, ja que l'havia fet servint la República. Durant aquest dos anys es va presentar als concursos de poesia destinats a la tropa i els oficials i en guanyà algun. Acabat el servei, va tornar a Barcelona, a Sagrada Família, on engegà un nou negoci que no va acabar de funcionar.

És en aquest moment que el destí el porta al Prat. El 30 de setembre de 1942, obre una botiga de queviures al carrer de Ferran Puig número 51. En Ferran Casanovas, home de grans inquietuds culturals, a banda d'atendre el seu negoci darrera del taulell, va entrar en contacte amb el moviment cultural pratenc. Les trobades d'un grup d'amics amants del teatre van posar la llavor per a la creació el 1948 de la Agrupación Artístico-literaria Cervantes de la qual va ser un dels fundadors i president fins a finals dels anys 60.

Creador polifacètic, va tastar diversos gèneres literaris i va destacar com a autor i actor teatral. Durant aquests anys, va escriure diferents obres dramàtiques que es van representar a la Agrupación Cervantes.

De la secció de cinema amateur de l’entitat Cervantes va sorgir el curtmetratge “La colilla” (1960), dirigida per Jordi Bringué i protagonitzada per en Ferran Casanovas. Aquesta obra va obtenir diversos premis, entre els quals la medalla de plata del concurs de la Unió Internacional de Cine Amateur (UNICA).

Tanmateix, va mantenir una participació molt activa en la vida política del Prat. Des de febrer del 1958 fins febrer del 1964, amb Jaume Codina com a alcalde, va ser regidor de l'Ajuntament del Prat. A la dècada dels anys setanta, amb l'alcalde Josep Lloret Noya, va ser tinent d'alcalde de Cultura. És en aquest període quan, entre d'altres actuacions, es va habilitar com a Casal Municipal de Cultura la Torre Casugues, es va instal·lar la Sala d'Art Josep Bages a la Torre Muntadas i es va promoure la recuperació de la Fira Avícola.

Però pel que veritablement perviurà la seva figura a la memòria dels ciutadans del Prat és per ser l'autor de la lletra de la sardana de Jaume Ventura i Tort "La Festa Major del Prat", estrenada a la Plaça de la Vila el 28 de setembre de 1945. En aquesta obra va poder expressar l'estimació que sentia per un poble que, malgrat no veure'l néixer, sempre el va sentir seu.

Obra publicada

Poemes de Festa Major. El Prat de Llobregat: Amics d'El Prat, 2003

Obres representades

  • Muntanyes de sorra. 1966 (comèdia)
  • La cançó de l'Empordà. 1963 (sainet)
  • Una tarda d'estiu. 1952 (comèdia)
  • En la costa catalana. 1951 (poema presentat al Centre Artesà)
  • Un novio a cara o cruz. 1946 (comèdia).

Vegeu també

Enllaços

Referències

  • Casanovas i Civit, Ferran. Poemes de Festa Major. El Prat de Llobregat: Amics d'El Prat, 2003.
  • Entrevista amb Ferran Casanovas i Playà, El Prat de Llobregat, juny 2012.
  • Gómez Inglada, Margarida. Associacionisme i cultura en una societat en transformació: El Prat de Llobregat 1910-1960. El Prat de Llobregat: Ajuntament del Prat de Llobregat, 2007.