Diferència entre revisions de la pàgina «Capgrossos del Prat»

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
(Els capgrossos a Catalunya durant el darrer segle i fins avui)
(Es crea la pàgina amb «Creació de la pàgina».)
Línia 1: Línia 1:
Els nans i capgrossos són misteriosos i desconeguts. Els nans i capgrossos són parents de les màscares o, més ben dit, són màscares sobredimensionades.<br />
+
Creació de la pàgina
 
 
==Els capgrossos a Catalunya durant el darrer segle i fins avui==
 
Entrant al segle XX els nans i capgrossos neixen generalment al voltant de parelles de gegants o en forma d'acompanyament. Durant l'epoca de la postguerra va estilar-se la creació de capgrossos amb l'aspecte d'actors de cinema. La majoria eren sortits del taller del la casa ''El Ingenio de Barcelona''. Dels que van fabricar trobem en Laurel i Hardy, els germans Marx o el Popeye. Aquests junt amb altres del tipus com la bruixa, el dimoni, o la criada són els que es coneixen com "els de motlle o "de sèrie" per la gran quantitat de còpies existent.
 
 
 
Els creadors i constructors fan volar la imaginació. Malgrat tot,la tèndencia més popular segueix sent la de fer més gran del que toca característiques humanes com fer el nas més gran o la boca molt gruixuda. L'actualitat dels nans i capgrossos ve marcada per una assignatura pendent: recuperar en alguns casos i d'altres inventar el paper concret i adient d'aquestes figures dins el marc de la festa. En definitiva, treure de l'arraconament i abandó en què és troben un cert nombre de caps, alguns d'ells d'interès patrimonial, i dignificar la seva presència al carrer.
 
 
 
 
 
[[Fitxer:20150603_111158.jpg|thumb|L'Estany i la Ricarda de IES Estany de la Ricarda]]
 
 
 
==Capgrossos==
 
 
 
Ara et presentaré una llista dels capgrossos que hi ha actualmente:
 
*El pagès.
 
*El nas de carxofa.
 
*El negre.
 
*El cap de meló.
 
*El dimoni.
 
*El Groucho Marx.
 
*El català.
 
*L'aragonès o maño.
 
*L'andalús.
 
*El gallec.
 
*El castellà.
 
*El basc.
 
*El Mustafà.
 
*El negrito.
 
*L'àrab.
 
 
 
 
 
==Referències==
 
 
 
*[http://http://www.xtec.cat/crp-elprat/mediloc/propis/festamajor_0809.pdf FESTA MAJOR DEL PRAT] Arxiu de la Festa Major del Prat, Xtec
 
*[http://www.wikiprat.cat/Gegants_i_capgrossos_del_Prat_de_Llobregat Gegants i capgrossos del Prat de Llobregat] Wikiprat, Els Gegants i capgrossos del Prat de Llobregat.
 

Revisió del 11:15, 30 nov 2019

Creació de la pàgina